002


 

Írta: VOPUS   
Annie Marquier

Miután befejezte matematika, zongora és orgona tanulmányait, a Sorbonne tanára lett. Később Indiában telepedett le és Sri Aurobindo és Krishnamurti mellett részt vett az Auroville közösség létrehozásában. Kicsivel később Québecben megalapította a Személyes Fejlődés Intézetét. „A szabad akarat ereje”, „A lét szabadsága” és „A szív mestere (A szentjánosbogár)” c. könyvek szerzője.

Sok évet töltött a tudomány és a tudat közti kapcsolat kutatásával, és a feltevései mindig szigorúak és jól alátámasztottak voltak.

Az, hogy a szívnek van agya, az egy metafora, ugye? Nem. Felfedezték, hogy a szívnek egy különálló és jól kifejlett idegrendszere van, ami több, mint 40.000 neuront és egy teljes, sűrű neurotranszmitteres, fehérjés és segédsejtes hálózatot tartalmaz.

 

A szívnek van agya

Intelligens? Úgy tűnik, hogy e kifinomult hálózatoknak köszönhetően a szív képes döntéseket hozni és azokat az agytól függetlenül végrehajtani; ugyanakkor tanulni, emlékezni és megérteni is tud. Négy kapcsolattípus létezik, ami a szívből indul és a fejben lévő agyba érkezik.

Az első kapcsolattípus

Az ideg-impulzusokkal közvetített idegi kommunikáció. A szív több információt küld az agynak, mint amennyit kap; ez a testnek az egyetlen szerve, amely ezzel a tulajdonsággal bír, és a körülményektől függően le tudja állítani vagy be tudja kapcsolni az agynak bizonyos részeit. Ez azt jelenti, hogy a szívünk befolyásolni tudja a gondolkodásmódunkat? Képes befolyásolni azt, ahogyan a valóságot felfogjuk, és ezáltal a reakcióinkat is.

A szívnek van agya: Neuronok és neurotranszmitterek

A második kapcsolattípus

A hormonok és a neurotranszmitterek által hordozott biokémiai információ. A szív termeli az atrialis natriuretikus  peptidet (ANP), ami biztosítja a test általános egyensúlyát, a homeosztázist. Ennek az egyik hatása a stresszhormon termelésének a meggátolása és az oxitocin termelése és felszabadítása, ami a szerelem-hormonként ismert.

A harmadik kapcsolattípus

Biofizikai kommunikáció a P-hullámokkal. Úgy tűnik, hogy a szív a szívritmus és a ritmusváltozások segítségével küld üzeneteket az agynak és a test többi részének.

Ingerek a neuronokban

A negyedik kapcsolattípus

Az energetikai kommunikáció: a szív elektromágneses tere a legerősebb a test valamennyi szerve közül, ötezerszer erősebb az agy terénél. Megfigyelték, hogy ez az érzelmi állapot függvényében változik.

Amikor félünk, szorongunk vagy stresszesek vagyunk, ez a tér kaotikussá válik. A pozitív érzelmek segítségével rendeződik-e? Igen. Azt is tudjuk, hogy a szív mágneses tere a testen kívül 2-4 méterre terjed ki. Mindenkihez, aki bennünket körülvesz, eljut a szívünkben tárolt energetikai információ.

A szív

Milyen következtetésekre jutunk e felfedezések által? A szív agyának a hálózata elsőként dolgozza fel az információkat, amelyek aztán a fej agyába kerülnek.

Képes-e ez a hálózat egy lépéssel előbbre vinni az emberi fejlődést? A szív rezgésszámának két osztálya van: az egyik harmonikus, széles és szabályos hullámokkal rendelkezik; ilyen alakot ölt, amikor az illető személynek pozitív, emelkedett, nemes érzelmei és gondolatai vannak. A másik változat rendezetlen, a hullámai rendszertelenek.

Ez utóbbit a negatív érzelmek okozzák? Igen: a félelem, a harag vagy a bizalmatlanság. De ez még nem minden: az agyi hullámok szinkronizálódnak a szívritmus eme változataival; vagyis a szív magával sodorja a fejet. Következtetésképpen, a szív szeretete nem egy érzelem, hanem egy intelligens tudatállapot…

Amint láthatjuk, a szív agya teljesen új, felsőbbrendű érzékközpontokat aktivál a fej agyában, amelyek a valóságot a múltbeli tapasztalatokra való támaszkodás nélkül értelmezik. Ez az új hálózat nem érinti a régi emlékeket, a megismerése azonnali, rögtöni, és ezért a valóságot pontosan érzékeli. Ez tudományos-fantasztikusnak tűnik.

A szerelem, a házasság és a szív

Bebizonyították, hogy amikor az emberi lény a szív agyát használja, egy biológiai koherenciaállapotot teremt, minden összehangolódik és helyesen működik, a pozitív érzelmekkel egy felsőbbrendű intelligencia aktiválódik. De úgy tűnik, hogy ezt senki sem használja… Ez egy lappangó potenciál, de sok személynek kezd elérhetővé válni.

És hogyan lehet működésbe hozni ezt a hálózatot? A szív adottságainak a művelésével: az embertársak iránti nyitottsággal, a meghallgatással, a türelemmel, az együttműködéssel, a különbségek elfogadásával, a bátorsággal… Szentnek lenni huszonnégy órából huszonnégyet? Ez a pozitív gondolatok és érzelmek gyakorlata.  Lényegében felszabadulni az elkülönülésvágy alól és a három elemi mechanizmustól: a félelemtől, a vágytól és a hatalomvágytól, amelyek mélyen gyökereznek az emberi lényben, mert évmilliókon át a túlélést szolgálták. És hogyan szabaduljunk meg tőlük? Önmagunk megfigyelőjévé válva, ítélkezés nélkül megfigyelve a gondolatainkat, az érzelmeinket, kiválasztva azokat az érzelmeket, amelyek jókedvre derítenek. Meg kell tanulnunk bízni az intuícióban és felismerni, hogy a reakcióink valódi eredete nem a rajtunk kívül történtekben, hanem belül van. Nos, műveljük a csendet, lépjünk kapcsolatba a természettel, töltsünk időt egyedüllétben, meditáljunk, töprengjünk, vigyázzunk a környezetünk rezgéseire, dolgozzunk csoportban, éljünk egyszerűen. És amikor nem tudjuk, hogy mit csináljunk, akkor kérdezzük meg a szívünket.

A szív ereje

Az én nézőpontom a kínai orvostudomány elméletének egy újabb megerősítése, amely szerint a szív a shen központja – ez egy kínai kifejezés, ami magába foglalja az érzelmeket, a tudatot, a szellemet és a pszichét. A shen kifejezést manapság gyakran szellemként fordítják, és ez magába foglalja a hagyományos kínai orvostudomány néhány legbonyolultabb fogalmát. A Sárga Császár belső könyvei (a Huang Ti nej-csing) kb. 240-szer említik a shent. Ez a fogalom a hagyomány szerint a változás mechanizmusára, a hirtelen és mély átalakulás rejtélyére és az arc – különösképpen a szemek – kifejezéseire utal. Az emberi testre alkalmazva ez a fogalom kifejezi a fizikai vitalitás, a mentális működés és a szellem fontosabb részeit.

A szív a test mestere és a szervek hálózatainak a császára. A Sárga Császár belső könyvei, a Huang Ti nej-csing a szívre az emberi test kormányzójaként és a tudat és az intelligencia székhelyeként utalnak. A test tizenkét meridiánja a szív parancsainak engedelmeskedik. A szív az emberi test császára.

Annie Marquier jelenleg Kanadában, Québecben él; harminc éve vezeti a Személyes Fejlődés Intézetét, ahol segít az embereknek felemelni a tudatszintjüket, vagy másképpen mondva, megtalálni önmagukat.

 

Forrás: La Vanguardia

 

 

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az internetet böngészgetve nap, mint nap bukkanhatunk újabb és újabb korszakalkotó találmányokra, melyek azonnali gyógyulást ígérnek a krónikus betegségekben szenvedőknek (elhízás, hajhullás, mozgásszervi problémák). Bár a csodaszerek a gyakorlatban általában nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, egy-egy valóban hatékony időnként azért akad közöttük. Ilyen hatékony eszköz az SMR (self-myofascial release, azaz önmasszázs) henger is, amely nagy segítséget nyújt a sportolók, valamint a krónikus mozgásszervi problémákkal küzdők számára egyaránt. A szakszerű önmasszázs jelentősen hozzájárul az izom- és ízületi panaszok kialakulásának megelőzéséhez, sőt, kiemelkedően hatékonynak bizonyul a rehabilitáció terén is. Segítségével növelhető az ízületek mozgástartománya, csökkennek a krónikus gerinc-, ízületi- és izompanaszok, fájdalmak. Javítja a testtudatot, a koordinációt, a sportolói teljesítményt, és még a narancsbőr elleni harcban is bevethető. Rendszeres otthoni és/vagy edzőtermi használata nem csak a sportolók, de a mozgásszegény életmódot élők számára ajánlott, hiszen jelentősen enyhítheti az ülőmunkát végzőknél jelentkező nyaki- és deréktáji fájdalmat, merevséget.
Hogyan hatnak az SMR eszközök?
Ha a környezetünkben (edzőterem, barát, ismerős) elérhető egy masszázshenger vagy tüskés masszázsgolyó, végezzünk el egy egyszerű kísérletet! Hajoljunk előre nyújtott térdekkel és nézzük meg, meddig ér le középső ujjunk hegye. Jelöljük be ezt a pontot, majd masszírozzuk át mindkét talpunkat 30-30 másodpercig az eszközzel. Hajoljunk előre újra, és nézzük meg a különbséget a két végpont közt. Mindezt csupán a talpunk átmasszírozásával értük el. Képzeljük el, mekkora változást idézhet elő a teljes test kezelése!
Testünk hátulsó felén (nyak, derék, combok és lábszár hátulsó része) jellemzően olyan, ún. tónusos izmok találhatóak, amelyek a túlterhelés (ülőmunka, hosszas internetezés, SMS-ezgetés, sportolás stb.) hatására hajlamosak befeszülni és rövidülni, ezáltal merevvé, fájdalmassá válnak. Az állandósult nyak- és derékfájdalomtól szenvedők bizonyára jól ismerik ezt az érzést, azt azonban még közülük is csak kevesen tudják, hogy hosszútávon igen komoly mozgásszervi problémákat okozhatnak a kóros izomfeszülések. Az izmok krónikus rövidülése miatt felborul a test izomegyensúlya, így megváltozik testtartásunk, mozgásmintáink, sőt, a csontokra, ízületekre eső terhelési viszonyok is. Mindez együttesen porckopás, meszesedés, porckorongsérv és hasonló degeneratív folyamatok kialakulásához vezethet. Egyértelmű tehát, hogy a tartósan túlterhelt és rövidült izmok mindennapos lazítása és nyújtása elengedhetetlen ahhoz, hogy kitörhessünk az ördögi körből.
 
Mindez első hallásra roppant egyszerűnek tűnhet, ám a tartósan feszes izmok akarattal sajnos nem lazíthatóak el, a merev izmokat pedig nem lehet hatékonyan megnyújtani (ezért nem ér semmit az edzések végén, kötött izomzattal végzett 3 perces nyújtás). A masszázs mind a lazítás, mind a nyújtás szempontjából remek választás, azonban a legtöbb ember nem engedheti meg magának, hogy minden egyes munkanapot (vagy edzést) masszőrnél fejezzen be, márpedig az izmoknak minden komolyabb terhelést követően szükségük van a lazításra. Joggal merült fel tehát az igény egy olyan könnyen elérhető eszköz iránt, amely egy masszőrhöz hasonlóan képes egyszerre oldani és nyújtani a feszes izomzatot.
Az SMR eszközök hatása azon a végtelenül egyszerű elven alapul, hogy a feszes izmokra megfelelő erejű nyomást gyakorolva idegrendszerünk a fájdalom elkerülése érdekében reflexesen – tehát akaratunktól függetlenül – ellazítja az adott szövetet (ez a mechanizmus áll egyébként a mindannyiunk által jól ismert jelenség – fájdalmas, merev nyakunkat, vállunkat automatikusan dörzsölgetjük és nyomorgatjuk – mögött). A hengerre ráfeküdve szabályozható erejű nyomás alá kerülnek a feszes izmok, s az ily módon ellazított szöveteket a hengeren történő ide-oda gördüléssel alaposan átnyújthatjuk. A henger, illetve a nyak és a váll átmasszírozására alkalmas tüsigolyók népszerűsége leginkább annak köszönhető, hogy viszonylag könnyű rávenni magunkat (vagy páciensünket) a rendszeres önmasszázsra, hisz a sokak számára sajnos ijesztően hangzó rendszeres testmozgással szemben az SMR eszközök használata egyszerű és kényelmes, ugyanakkor a kedvező hatások a testmozgáshoz hasonlóan azonnal érezhetőek. A henger ára is elfogadható, márkától függően 4 és 15 ezer forint között mozog, és csupán egyszer kell megvásárolni ahhoz, hogy bárhol és bármikor használhassuk (az önmasszázs ugyanis ruhában történik). Jellemzően 5-10 perc hengerezés elegendő ahhoz, hogy fellazítsuk és megnyújtsuk az izmokat és az izompólyát, ezáltal megelőzzük a krónikus feszesség kialakulását. Ugyanakkor – bár az önmasszázs valóban rendkívül hatékony terápia – nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy az SMR eszközökkel történő mindennapos lazítás és nyújtás nem helyettesíti, hanem csupán kiegészíti és hatékonyabbá teszi a rendszeres testmozgást és a szakképzett masszőr által végzett kezelést! Mozgás nélkül ugyanis nincs egészség.
Kinek ajánlott a mindennapos izomlazítás?
A henger nem csak az ülőmunkát végzők számára hasznos találmány. Az önmasszírozó eszközök használata szerencsére ma már egyre inkább részét képezi a profi, amatőr és hobbisportolók szakszerű edzésének, felkészítésének is. A henger nem csak izomlazításra, de bemelegítésre és nyújtásra is remekül használható. Bemelegítés során alkalmazva javítja az adott terület vérellátását, rugalmassá teszi az izompólyát, ezáltal segít a sérülések elkerülésében. Növeli a mozgástartományt és javítja a propriocepciót, azaz felkészíti a testet a terhelésre. Az edzés végén hatékonyan lazítja el és nyújtja meg az izmokat és az izompólyát, így megelőzi az izomláz, a letapadások és a krónikus feszességek kialakulását.

 

 

 

 

 

A gránátalma nem csak külsejében különleges - amellett, hogy nagyon finom, rendkívül egészséges is, így fogyasszunk belőle bőven, amikor csak tehetjük. Jót tesz a bőrnek, a keringésnek, az immunrendszernek - és ez még messze nem minden.

 

granatalma 1

 

Gyomorproblémák ellen
A gránátalma héjából, bimbójából és leveleiből főzött tea kiváló gyógymód a gyomorbántalmakra és a hasmenésre, és emésztési gondok ellen is használják. A gránátalmalevét is gyakran fogyasztják hasmenéssel, hányással járó betegségek, például kolera esetén.

Szívproblémák ellen
A rendszeres gránátalma-fogyasztás élénkítheti a vérkeringést, ezáltal csökkentve a stroke és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A gyümölcsben lévő antioxidánsok megakadályozzák, hogy túl magas legyen a koleszterinszintünk, és az artériák egészségét is biztosítják, mivel csökkentik a vér sűrűségét.

Csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét
A gránátalma magas flavonoidtartalma miatt hatékony lehet a rákos megbetegedések kialakulása ellen is, különösen a prosztata-, illetve a mellrák esetében. Ha valaki már megbetegedett, annak is érdemes rendszeresen gránátalmalevet innia, mert segíti a szervezetet a rákkal szembeni harcban.
A fogaknak is jót tesz
A gránátalma levének antibakteriális és vírusölő hatása is van, ezért hatásos lehet a szájüregi megbetegedések kezelésében, illetve kialakulásuk megelőzésében is.

Vérszegénység ellen
A gránátalmában bőven van vas is, ami anémia, azaz kóros vérszegénység esetén nagyon fontos a szervezetnek. Ha rendszeresen esszük a gyümölcsöt vagy isszuk a levét, akkor ez segíthet mérsékelni olyan tüneteket, mint a gyengeség, a szédülés, a hallásvesztés és a bágyadtság.

Cukorbetegeknek is hasznos
Cukorbetegeknél a gránátalma levének fogyasztása segíthet megakadályozni a keringési rendellenességek kialakulását.

Forrás: http://www.hazipatika.com/…/a_granatalma_eze…/20170512105617

 

 

 

 

 

Izgalmas ízű, egészséges fűszer

 

A kardamom indiai eredetű fűszernövény, melynek jellegzetes, gazdag, melengető aromája van, és nagyszerű ízesítője lehet forró italoknak, például kakaónak vagy kávénak, de süteményeknek és édességeknek is. Azért is érdemes gyakrabban fogyasztani, mert az egészségünkre is jó hatással van.
A kardamom segíti a gázképződés és a puffadás elleni küzdelmet, megelőzi az ezekkel összefüggő hasi görcsöket is. Emellett az epetermelődést is serkenti, így a zsírok megemésztésére is jó hatással van.

 

kardamom

 

A kardamom számos emésztési zavarra jelenthet megoldást, így a székrekedésre, a túlzott savképződésre és a gyomorégésre, valamint akkor is érdemes fogyasztani, ha fertőzés támadta meg a gyomrunkat. A kardamommagokat elrágcsálhatjuk nyersen evés után, de az étkezések után fogyasztott kardamomtea is jótékony hatású. Ha étkezések előtt esszük vagy isszuk a kardamomot, az étvágyunkat is javítja.

Akkor is érdemes kardamommagot rágcsálni, ha a kellemetlen lehelet ellen szeretnénk küzdeni. A fűszerben ugyanis antibakteriális hatóanyagok is vannak, így elpusztítja azokat a mikrobákat, melyek a rossz lehelet kialakulásáért felelősek. A kardamomnak ráadásul kellemes illata is van.

A kardamom antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag, ez pedig nemcsak a sejtjeinket óvja, védi, de méregtelenítő hatású is egyben. A kardamomban található mangán például fokozza a salakanyagok eltávolításáért felelős enzimek termelődését. 

Annak is érdemes rendszeresen kardamomot fogyasztani, aki többet szeretne tenni a veséje egészségéért. A kardamom fokozza a vizeletkiválasztást, csökkenti a vérnyomást, és a benne található vegyületek a vesében felgyülemlett kalcium és húgysav eltávolítását is serkentik (ezek az anyagok hozzájárulhatnak a vesekövek kialakulásához). A kardamom a húgyúti fertőzések természetes gyógyítója is lehet.

A kardamomban található vegyületek fokozzák a vérkeringést, csökkentik a gyulladásokat és a nyálkahártyát is nyugtatják, így olyan problémák ellen is bevethetjük, mint azasztmavagy a krónikus bronchitis. A kardamomból készült tea, illetve a kardamommal fűszerezett ételek rendszeres fogyasztása enyhítheti a köhögést, a nehézlégzést, a légszomjat, a mellkasi fájdalmakat is.

A vérkeringésfokozó hatást másutt is kihasználhatjuk: ezt a fűszert azoknak a férfiaknak is érdemes rendszeresen beépíteni az étrendjükbe, akik szeretnék felpezsdíteni a szexuális életüket. A kardamom számos szexuális jellegű probléma ellen jelenthet természetes megoldást, ilyen például az impotencia vagy a korai magömlés. Érdemes naponta két-három csésze kardamomteát inni azoknak az uraknak, akik szexuális problémákkal küzdenek, vagy szeretnék megelőzni azokat.

Forrás: http://www.hazipatika.com/…/kardamom_ezert_f…/20160212125500

 

 

 

 

 

1 topfill 480x270

 

Sokunk számára az ebédszünet utáni időszak tartogatja a legtöbb kihívást. Az ébrenlét megőrzésében a sokadik kávé sem segít, hatékony munka helyett pedig már annak is örülünk, ha nyitva tudjuk tartani a szemünket. Vágyakozva eszünkbe juthat a gyermekkorunk, amikor még kézzel-lábbal küzdöttünk a délutáni alvás ellen. Ahelyett, hogy visszasírnánk ezt az időszakot, fogadjunk meg néhány tippet, amely segít abban, hogy koncentráltabban és éberebb figyelmemmel töltsük el munkanapunk második felét.

A munkába beérkezve gyakran egy megbeszéléssel kezdünk, vagy az olvasatlan e-mailekkel teli postaládánkban kezdjük meg a tisztogatást, intézkedünk, telefonálunk, tárgyalunk, egyszóval aktívan belevetjük magunkat a legsürgősebb feladatok elvégzésébe. Ennek következtében felpörgünk, szervezetünk energiafelhasználása is fokozódik. Az ebédidő után azonban hiába vetnénk magunkat bele az újabb feladathalmazba, valahogy mégsem tudunk ennyire felpörögni. Mi állhat ennek hátterében, és hogyan kerülhetjük el a délutáni mélypontokat?

1. Élvezzük ki az ebédszünetet!

Sokan az íróasztaluk mellett fogyasztják el ebédjüket. Ez azért sem jó, mert a hamarjában, kapkodva elfogyasztott étel megemésztése plusz energiát igényel, másrészt azért sem, mert szünetek beiktatása nélkül szellemi frissességünket sem tudjuk visszanyerni. Ülőmunkát végzőknek egyébként is fontos, hogy óránként felálljanak pár percre, és átmozgassák testüket, különösen a karjukat, vállukat, szemüket.

2. Kerüljük a kiadós, nehéz ebédeket!

A délutáni fáradtság egyik legfőbb okozója, hogy energiáink nagy részét leköti az emésztés. Agyunkból a vér az emésztési folyamatok területére koncentrálódik, ezért érezzük magunkat annyira fáradtnak, dekoncentráltnak. A nassolás, a folyamatos evés pedig csak ront a helyzeten. Tésztafélék és egyéb szénhidrátbombák helyett inkább fogyasszunk fehérjékben gazdag ételeket: fehérhúsokat, halat, sajtot, tojást, szóját, hüvelyes zöldségeket, illetve magvakat. A mogyorónak például kifejezetten jótékony hatása van a szellemi munkát végzők számára.

09832 360x240

 

3. Csökkentsük a cukorbevitelt!

Délutáni energiahiányunkat hajlamosak vagyunk „gyors megoldásként” édességek fogyasztásával csökkenteni, ezzel azonban csak rontunk a helyzeten. Az egyszerű vagy más néven finomított cukrok ugyanis gyorsabban emelik meg a vércukorszintet, mint az összetett szénhidrátok. A finomított cukrok bár kezdetben megemelik az inzulinszintet, ezt követően hirtelen inzulincsökkenést idéznek elő. Ennek következtében hamarosan újból éhesek és energiahiányosak leszünk, rosszabbodik a fizikai és szellemi teljesítőképességünk, hosszú távon pedig cukorbetegség, illetve szív-és érrendszeri panaszok is jelentkezhetnek.

Az egyszerű cukrokkal ellentétben a természetes szénhidráttartalmú ételek hosszú ideig képesek stabilizálni a szervezet vércukorszintjét, ezáltal pedig az energiaszintjét is. Így a finomított cukrokat tartalmazó ételek (csokoládé, üdítőitalok) helyett fogyasszunk inkább összetett szénhidrátokban gazdag ételeket, például zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat.

4. És igen, nyugodtan igyunk EGY kávét, ha szeretjük!

Sokan démonizálják a kávét, mondván, hogy függőséget okozó szer, amely káros hatással van a szervezetre. A mérsékelt kávéfogyasztás azonban számos előnnyel jár. Így például javítja a fizikai és mentális teljesítményt, valamint csökkentheti az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kockázatát. Úgyhogy a fehérjében gazdag, könnyű ebéd után nyugodtan igyunk egy kávét, ha szeretjük. Arra azonban ügyeljünk, hogy késő délután ezt már ne kövesse újabb adag, hiszen a túlzott koffeinfogyasztás egyik kellemetlen mellékhatása lehet az alvászavar. Kialvatlanul munkába menni pedig csak még hosszabbá és nehezebbé teszi a munkanapokat.

Forrás: http://hrdoktor.blog.hu/2017/08/14/tippek_a_delutani_melypontok_lekuzdesere#more12727550