002

hajhullásA vízhiány szinte bármilyen probléma formájában megmutatkozhat: ha nem iszunk eleget, egy idő után azt vehetjük észre, hogy sokkal hamarabb elfáradunk, nem tudunk koncentrálni, gyakran fáj a fejünk, rossz az emésztésünk, kiszárad és viszket a bőrünk.

Hajunk állapota testünkét tükrözi, így a haj- és fejbőrproblémák is árulkodhatnak arról, hogy valami nincs rendben. A haj a bőrrel és a körömmel együtt kültakarónk része: ennek is megfelelő tápanyagra van szüksége ahhoz, hogy tökéletesen működhessen. Ha a test kevesebb vizet kap, mint amennyit felhasznál, az egyes funkciók működéséhez nem áll rendelkezésre elég folyadék, így azok komolyan károsodhatnak, vagy akár le is állhatnak. Ennek számtalan tünete lehet – az egyik a hajhullás.

A víz belülről hidratálja a hajszálakat
A hajszálak élettartama körülbelül 6 év. Életük három szakaszra osztható: a növekedési fázist a pihenési követi, azt pedig a kihullás. Ez egy természetes folyamat, így – bizonyos mértékben – a hajszálak elvesztése is az: körülbelül napi 100 hajszál akkor is kihullik, ha a rendszer tökéletesen működik. A hajszál egynegyed rész vízből áll: a folyadék szállítja a nélkülözhetetlen tápanyagokat a hajgyökérhez, illetve belülről hidratálja a hajat, egészen a végekig. Víz nélkül a hajhagyma működése károsodik, így a hajszál ki sem fejlődik, idő előtt abbahagyja a növekedést, vagy kihullik.

Hajhullás

A hajhullás megakadályozása
A hajszál kihullhat gyökerestől, de akár elgyengülhet és töredezhet is, így például a közepénél válhat ketté. Utóbbi esetben a haj egyre kevésbé lesz dús, és nem is nő meg olyan hosszúra; előbbi esetben pedig akár kopasz foltok is megjelenhetnek a fejbőrön. Ha a dehidratáció tényét a hajgyógyász is megállapítja, érdemes azonnal elkezdenünk tenni ellene, elegendő víz fogyasztásával. A legtöbbet akkor tesszük meg a dehidratáció visszafordításáért, ha valóban tiszta vízzel pótoljuk az elveszett folyadékot. A napi 2-3 liter tiszta víz elengedhetetlen a szervezet és így a hajhagymák zavartalan működéséhez is! Érdemes szokássá alakítani a rendszeres vízivást, mert a szervezetünk hosszútávon biztosan meghálálja.

Forrás: http://viztisztito.hu/a-vizhiany-es-a-hajhullas-kapcsolata/