Mint minden rosszindulatú daganat, a nyelőcsőrák is akkor kezelhető a legnagyobb eséllyel, ha gyógyítása a betegség korai stádiumában megkezdődik. Ebben segíthet egy új módszer, ami a leheletből mutatja ki a sokszor a forró italok fogyasztása miatt kialakuló nyelőcsőrák jelenlétét.
Sajnos, az utóbbi évtizedekben világszerte folyamatosan nő a nyelőcsőrák gyakorisága, amely a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganat, egyes országokban negyven év alatt megnégyszereződött a betegek száma. Elsősorban a férfiakat érinti, az USA-ban 100 ezer lakosra körülbelül három, Európában öt nyelőcsőrákos jut. Kínában ennél is rosszabb a helyzet, a távol-keleti országban évente közel 370 ezren halnak meg a nyelőcsőrák miatt. Ezen változtathatna az új diagnosztikai eszköz, hiszen a korai felismerés a nyelőcsőrák gyógyításának esélyét is jelentősen növeli, a jelenleg alkalmazott vizsgálatokra, mint az endoszkópia vagy a képalkotás, ugyanakkor rendszerint túl későn kerül sor. Ezekkel szemben a leheletvizsgálat gyorsan és egyszerűen elvégezhető, így rendszeres rákszűrésre is használható lehet. Utóbbi azért rendkívül fontos, mert a nyelőcsőrák alattomos betegség, sokáig szinte teljesen tünetmentes, miközben nagyon gyorsan képez áttéteket, így gyorsan szétterjed a környező szövetekben.
Nyelőcsőrák okai:
Általában a helytelen táplálkozási szokásokra és az életmódra vezetik vissza a nyelőcsőrák kialakulását, amelyet az E- és C-vitamin krónikus hiánya, valamint a káros anyagok gyakori/folyamatos irritációja is kiválthat. Ezek közül a legfontosabbak a következők:
Túlzott alkoholfogyasztás
Dohányzás
Erős fűszerek túlzott fogyasztása
Lúgok
Füstölt ételek gyakori fogyasztása
Ugyancsak növelik a nyelőcsőrák kockázatát a szájhigiénia elhanyagolása, a rossz fogak és a reflux. A folyamatosan visszaáramló gyomortartalom és különösen a gyomorsav károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, ezért is gyakoribb a nyelőcsőrák a magukat hánytató bulimiásoknál. Elsősorban a férfiaknál, a humán papillomavírus (HPV) jelenlétét is számos esetben kimutatták.
Óvakodjunk a forró italoktól
A WHO keretében működő International Agency for Research on Cancer (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) szerint a 65 fokosnál forróbb italok növelik a nyelőcsőrák kockázatát. Éppen ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy a kávét, teát, kakaót az elkészítésük után ne igyuk meg azonnal, hanem hagyjuk egy kicsit kihülni.
Forrás: https://www.vitalitas-magazin.hu/…/nyelocsorak-kimutatasa-f…