002

csakrak 1

A csakra szanszkrit eredetű szó, jelentése kerék, korong. A csakrák testünk energiaközpontjai, a test életenergiáit áramoltató energiakerekek, illetve tölcsérek, állapotuk hatással van testi és lelki közérzetünkre.

Testünkben 7 csakra található, melyeknek az óramutató járásával megegyező, örvénylő mozgása biztosítja, hogy az energiákat el tudják nyelni környezetükből. Minden csakra más színben rezeg, attól függően, hogy lassan, vagy gyorsan mozog-e.

A hét fő csakra mellett számos mellékcsakránk is van, ezek tartják fent a test energiadinamikáját, a külvilággal kapcsolatos energetikai egyensúlyát. Minden csakra bizonyos rá jellemző dolog szabályozásáért felelős a szervezetünkben.

A sok ezer esztendős hindu bölcselet alapján az ember lényegesen több, mint kézzelfogható hús-vér testrészek halmaza. Rendelkezik más, szemmel nem látható, kézzel nem tapintható szervekkel is, amelyek szinte fontosabbak a fizikai testnél. Ilyen belső, láthatatlan energiaközpontok a csakrák is, amelyek a gerincoszlop mentén helyezkednek el, a gerinc tövétől a fejtetőig.

A hét fő csakra, amiket az életerőt (prána) szállító vezeték, csatorna, a szusumna, vagy másképp (nádi) kapcsol össze.:

Egyes csakra: Gyökércsakra más néven Muladhara – Ez rendelkezik a legalacsonyabb rezgésszámmal. Elhelyezkedése a gerinc alsó végénél található, a nemi szervek és a végbélnyílás között. E csakra energiái a gerincoszlopot és a vese környékét látják el, ám ide tartoznak még a mellékvesék is. A gyökércsakra színe vörös, fő feladatai közé tartozik a munka és a pénzkeresés területe, a fizikai erőnlét biztosítása és a megtisztulás folyamata. Helytelen működése esetén az alábbi betegségekkel kell szembenéznünk: aranyér, bélbetegségek, súly- és vérnyomásproblémák, vesegondok, epekő, gerincbántalmak, reuma és ízületi megbetegedések. Harmonizálása érdekében fontos a rendszeres testmozgás és hogy minél több időt töltsünk a természetben.

Kettes csakra: Keresztcsonti vagy szexuális csakra, más néven Svadhishtana. A köldök és a nemi szervek között helyezkedik el és a párkapcsolattal, szexualitással, kreativitással, valamint a táplálkozással van közvetlen kapcsolatban. Színe narancssárga. Helytelen működése esetén terméketlenség, impotencia, menstruációs zavarok, étkezési problémák fordulhatnak elő. Erősítése érdekében fontos a világ iránti nyitottság, a művészet iránti érdeklődés.

Hármas csakra: Napfonat vagy köldökcsakra, amit úgy is hívunkManipura, azt jelenti fénylő drágakő. Cselekedeteinket, akaraterőnket, önmagunkkal és környezetünkkel vívott harcainkat testesíti meg. A köldök és a szegycsont alja között elhelyezkedő energiaközpont sárga színű. Megbetegedése esetén előfordulhatnak hasnyálmirigy- és emésztőszervi problémák, a máj, a lép és az epehólyag kóros elváltozása, gyomorfekély, cukorbetegség és szemproblémák. A napfonat csakra helyes működéséhez fontos érzelmeink kimutatása, önmagunk megfelelő kifejezése.

 

Négyes csakra: Szívcsakra, vagyis Anahata, ami sérthetetlenséget jelent. A szívcsakra felelős a következőkért: szeretet, elfogadás, megbocsátás, önzetlenség és együttérzés. A mellkas közepén helyezkedik el, színe zöld. A szívcsakra alá tartozik a csecsemőmirigy, a szív és a tüdő. Rossz működése esetén szeretethiány, agresszió, érdektelenség, szív- és érrendszeri panaszok, az immunrendszer gyengesége, allergia, tüdő- és daganatos megbetegedések fordulnak elő. Kiegyensúlyozásának legegyszerűbb módja a pozitív gondolkodás, a bizalom és az önzetlenség.


Ötös csakra: torokcsakra, más néven Visshudha. Elhelyezkedése a gégefőnél található és ő felelős a kommunikációért, önfegyelemért, őszinteségért és a nyitottságért. A kék színű központ a pajzsmirigyre, a mellékpajzsmirigyre, a gégére, a nyakra, az állkapocsra, a garatra, a légcsőre, a hörgőkre, a fülekre, a szájüregre és a hangszálakra van kihatással. Ha legyengül beszéd- és hallászavarok, asztma, köhögés, tüdő- és fogászati problémák léphetnek föl. Erősítése érdekében kommunikációs gyakorlatok végzése és zeneterápia javasolt.


Hatos csakra: harmadik szem, vagy homlokcsakra a két szem között található. Az Ajna, az értés és tudás központja, színe indigókék vagy ibolya. Ez a csakra kapcsolódik a mennyei énhez, az univerzumhoz, így hozzá tartoznak a szellemi energiák, a tudás, tisztánlátás, akarat, emlékezet és az intuíció. A homlok közepén, a két szemöldök között található régió hozzárendelt testrésze az arc, a szem, a fül, az orr és az agy, de ide tartozik a hatodik érzék és a koncentráció is. Ha nem működik megfelelően, akkor gyakoriak lehetnek a rémálmok, a pszichés zavarok, de a migrén, a rövid- és a távollátás illetve a hályog is e terület gyengeségéből fakad. Erősítése érdekében fejlesszük a megismerési készségünket és őszinteségünket.


Hetes csakra: koronacsakra, vagyis a Sahasrara, amely a fej tetején található. Eredeti jelentése ezerszeres, ezerszirmú. Rendkívül magas frekvencián mozog, fehér, arany vagy ibolyakék színű. Az univerzális tudat, a földi síkon túli dimenziók területe. Rendellenes működése esetén szenvedélybetegségek, bizonytalanság, depresszió, epilepszia, skizofrénia és Alzheimer-kór alakulhat ki. Erősítése érdekében bízzunk megérzéseinkben és tanuljuk meg vállalni a felelősséget.

 Chakra 3

Aki teljes harmóniára vágyik, az legalább kétszer hetente tudatosan foglalkozzon a csakráival. Meditációval, légzőgyakorlattal lehet tisztítani illetve fel is lehet tölteni a csakrákat. Ezzel máris adhatunk magunknak erőt a mindennapi stressz elviseléséhez, így közérzetünk is jobbá válik.

Aki még tudatosabb, az megfigyelheti, hogyan reagál a stresszhelyzetekre a szervezete, ebből ugyanis kiderülhet, melyik csakrája blokkolt esetleg, melyikre kellene jobban odafigyelni, külön gyakorlatokkal energetizálni.

A jelen kor embere nem foglalkozik a test energiaközpontjaival, pedig a tudatos harmonizálás jelentősen hozzájárul a jól létünkhöz. Minden csakrának megvannak a maga mozdulatsorai, amellyel energetizálhatók, gyógyíthatók. 

Egy ember életében kb. 21 éves korra alakul ki testének csakradinamikája, ezután egyre fontosabb tudatos munkával a csakrarendszer karbantartása.

 

tantra ősi tudománya szerint a csakrák képezik a színteret, amelyen a felsőbbrendű tudat és az ösztönök összecsapása lejátszódik. Aki megérti és tudatosan képes felhasználni a csakrákban rejlő energiákat, az lépésről lépésre elérheti a megvilágosodás állapotát, a felsőbbrendű tudatosságot, a tökéletes boldogságot.