002

Annyi hasznos tápelem van benne, hogy a cékla helyének lefoglalásával kéne kezdeni a konyhakert tervezését.

A cékla-lé a növény minden alkotóelemét hiánytalanul tartalmazza. Vérpiros színű, kesernyés, savanykás ízű.

Kémiai alkotórészek a savanyú sejtnedvekben: cukor, betacián, szerves savak, répafesték, glikozid, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas, szilícium, cink, vitaminok (B1-, B2-, B6-, C-vitamin).

Erősen lúgos kémhatású, szabályozza a szervezet sav-bázis egyensúlyát, ugyanakkor méregtelenítő és fogyókúrára alkalmas. Az ananász a káposztaléhez hasonlóan gyakori fogyasztása fizikai és szellemi frissességet biztosít. Káliumtartalma fokozza az agy és az izmok teljesítményét. Emésztést serkentő, vérképző, vízhajtó, májműködést fokozó hatással bír.

 

Véd a prosztatabántalmaktól és a cukorbetegségtől, vitamintartalmával erősíti az idegrendszert. Szépíti a bőrt, a hajat, erősíti a kötőszöveteket, véd a rákbetegségektől.

Magas vastartalmát az emberi szervezet jól hasznosítja, vashiányos állapotban és megelőzésképpen ajánlják, egyensúlyban tartja a vérnyomást. Ha kevés vasat kap a szervezet, csökken a koncentrálóképesség, gyakori a fejfájás, repedezett a köröm és a szájszél, fénytelen a haj, a szervezet fogékonyabb a fertőzésekre. A vasnak nagy szerepe van abban, hogy megvédje a szervezetet a káros nehézfémek beépülésétől.

 

 Forrás: https://hobbikert.hu/magazin/miert-fogyaszt-ceklat-aki-sokaig-akar-elni.html?fbclid=IwAR2Ljer9txOICovs17ZfV_DOy5K4XWPXSDYSpqWqd8CWdEYmbLSzN8r_4Wo