002


Ismerős az érzés, hogy mindennel és mindenkivel foglalkozol, csak magaddal nem? Ilyenkor a válasz többnyire az: Nincs rá időm, Még annyi mindent kell csinálnom, Most van fontosabb stb.
Az idő minőségi eltöltése mindenkinél mást jelent. Vannak akik a családjukkal, vagy barátaikkal való együttlétet, esetleg közös beszélgetéseket értik alatta, vagy házi kedvencünkkel való játékot stb. De létezik ennél egy sokkal fontosabb tevékenység. Ez az énidő. Ez alatt azt az időt értjük, amit igazán csak magunkra fordítunk, amikor azzal foglalkozunk, ami kikapcsol és feltölt bennünket, kiszakít a mókuskerékből. Van aki egy kellemes fürdőt vesz, van aki csak fekszik és zenét hallgat, vagy csak üldögél a kertben, tulajdonképpen mindegy, a lényeg, hogy ez alatt az idő alatt kizárólag csak magadra figyelj, hogy neked mi a jó. Nincs kötelezettség, nincs telefon, nincs semmilyen feladat, csak TE.

Ez leginkább azért fontos, mert ha egész nap csak a teendőkön, feladatokon agyalva és mások igényeit kielégítve élsz, akkor a kimerültségtől lebetegedni bizony nagyon egyszerű. Ha te nem, előbb-utóbb majd a tested fog megálljt parancsolni. Ennek elkerülése érdekében ne hanyagold el az alvást, lehetőség szerint kerüld a stresszt, figyelj oda a megfelelő táplálkozásra, ezáltal bebiztosítod az egészségedet, a szellemi, lelki jólétedet.
Az énidővel kapcsolatban gondolhatod, hogy ez önzés. Felmerülhet benned, hogy ennyi idő alatt mennyi mindent tudnál csinálni. De pont ez a lényeg. Tulajdonképpen ez nem elveszített, hanem megkapott idő. Hidd el, ha beiktatod életedbe az énidőt, rövid időn belül frissebb, energikusabb leszel és sokkal inkább tudsz majd a szeretteidre és a feladataidra is koncentrálni.

 

05