002

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában található a keményítővel együtt.

gluten2

Gluténérzékenység:
A gluténérzékenység lassan járványos méreteket ölt a civilizált területeken. Leginkább ott, ahol virágzik az élelmiszeripar és a gabonanemesítés. Jó, ha tudjuk, hogy a gluténérzékenység nem betegség. Sikértartalmú termékek fogyasztása váltja ki. Az egyetlen módja, hogy az emberek elkerüljék annak szövődményeit az az, hogy kiiktatják étrendjükből a gluténtartalmú ételeket.
 Jelenleg 35 betegséget ismerünk, a New England Journal of Medicine legújabb tanulmánya szerint, amelyet a glutén fogyasztása okozhat. Néhány ezek közül a tünetek közül: arthritis, ADHD, depresszió, szorongás, IBS, colitis, crohn-betegség, lupus, gyakori fejfájás, fáradtság, ekcéma, izomkoordináció elvesztése, csontritkulás, legyengült immunrendszer, gombás fertőzések elburjánzása, szervgyulladás, fogyás / testtömeg-növekedés és alultápláltság, korpás szeborrea, rozácea, hajhullás.

 

A gluténérzékenység növeli az 1. típusú cukorbetegség, az elhízás, a gyomor-bél daganatok, agyi rendellenességek, az autizmus és a pajzsmirigy betegségek kockázatát.

 

A glutén ördögi köre:
A glutént az élelmiszeripar szándékosan adja hozzá egyes termékekhez, mert növeli az éhségérzetet, igy az ember többet fogyaszt abból. Érdemes megnézni az élelmiszeripari termékek összetevői között, hogy olyan ételek is tartalmaznak lisztet, amelyekben semmi helye annak, mint pl. a felvágottak, virsli, húskészítmények, pudingok, tejtermékek, leveskockák, ételízesítők, fagyasztott zöldségpürék, stb.

A glutén növeli a ghrelin mennyiségét az emésztőcsatornában, valamint megzavarja a leptin termelődését is. A leptin mennyisége mondja meg az agynak, hogy a gyomor tele van és ideje zsírt lebontani. A leptin normalizálja a gerincvelő fájdalomérzetét is.
Ez a hormon felelős a koplalás elkerüléséért: amint csökken a kalória bevitele és összemennek a zsírsejtek, a leptin termelése is visszaesik. Minél kevesebb a zsírraktár, annál kevesebb leptin kering a vérben. Minél kevesebb a leptin, annál nagyobb az étvágy. A szervezet így igyekszik visszaállítani az "egészséges" zsírraktárakat. A szérum leptin szint a test energia-állapotának indikátora, ami azt jelenti, hogy a leptin az étvágy és jóllakottság-központnak információkat szolgáltat a zsírkészletekről, vagyis a test energiatartalékairól. A leptinhiány bizonyos mechanizmusok által csökkenti a test energiafelhasználását.

A gluténérzékenység gyulladást okoz, ami károsítja a test szöveteiben létrejövő autoimmun választ, amelynek eredményeképp az immunrendszer végül a szervezet saját sejtjeit támadja meg. 
A C-reaktív fehérje mennyisége emelkedik, válaszul a gyulladásra, a koleszterinszint nő, és kalcium kezd lerakódni az artériák falán, a vérnyomás pedig mindez okán emelkedik. 
A cukor nem lehet egyedül a rákos sejtek üzemanyaga. A glutén és a glutamin nevű aminosav kritikus szerepet játszanak a rák kialakulásának folyamatában. 
A glutén fogyasztását csontsűrűség problémákkal (csontritkulás), fibromialgiával, autizmussal, depresszióval hozzák összefüggésbe a kutatók.

Gluténérzékenység esetén mindenképpen kerülni kell:
• Búza és a búzatartalmú élelmiszerek
• Rozs és a rozstartalmú élelmiszerek
• Árpa és az árpatartalmú élelmiszerek
• Korpa és a korpatartalmú élelmiszerek
• Tönkölybúza és a tönkölybúzatartalmú élelmiszerek
• Kamut-búza és a kamut-búzatartalmú élelmiszerek
• Maláta és malátatartalmú élelmiszerek

Fontos figyelembe venni egyrészt, hogy a megnövekedett gabonafogyasztás fokozott gluténterhelést jelent, aminek hatására olyanok is gluténérzékennyé váltak, akik korábban a kisebb mennyiségekre nem reagáltak betegséggel. Ma már a glutén nemcsak a gabonafélékben, hanem gyógyszerekben, húskészítményekben, chipszekben, vitaminkészítményekben is jelen van rejtett formában 
Másrészt a mai gabona több és veszélyesebb glutént tartalmaz, mint az 50-100 évvel ezelőtt elterjedt változatok.

gluten banner 610x250

Végső konklúzióként két dolgot szűrhetünk le: a 19-20. század során a nagy gluténtartalmú kenyérgabona elterjedésével az emberi történelem során soha nem látott mértékben nőtt meg a gluténfogyasztás. A glutén egészségre és a mindennapi közérzetre gyakorolt hatását mindmáig alulértékelik, de egyre több kutatás bizonyítja, hogy még megbecsülni se tudjuk, milyen mélyre is nyúlik le a tengerbe a gluténérzékenység jéghegyének talapzata.

 

Források:
http://eletmodszer.com/hirek/gluten-a-rejtett-gyilkos.html
https://www.vitalitas-magazin.hu/…/glutentartalmu-elelmisze…
http://www.tenyek-tevhitek.hu/gluten-uj-megvilagitasban.htm

 

 

 

 

 

csakrak 1

A csakra szanszkrit eredetű szó, jelentése kerék, korong. A csakrák testünk energiaközpontjai, a test életenergiáit áramoltató energiakerekek, illetve tölcsérek, állapotuk hatással van testi és lelki közérzetünkre.

Testünkben 7 csakra található, melyeknek az óramutató járásával megegyező, örvénylő mozgása biztosítja, hogy az energiákat el tudják nyelni környezetükből. Minden csakra más színben rezeg, attól függően, hogy lassan, vagy gyorsan mozog-e.

A hét fő csakra mellett számos mellékcsakránk is van, ezek tartják fent a test energiadinamikáját, a külvilággal kapcsolatos energetikai egyensúlyát. Minden csakra bizonyos rá jellemző dolog szabályozásáért felelős a szervezetünkben.

A sok ezer esztendős hindu bölcselet alapján az ember lényegesen több, mint kézzelfogható hús-vér testrészek halmaza. Rendelkezik más, szemmel nem látható, kézzel nem tapintható szervekkel is, amelyek szinte fontosabbak a fizikai testnél. Ilyen belső, láthatatlan energiaközpontok a csakrák is, amelyek a gerincoszlop mentén helyezkednek el, a gerinc tövétől a fejtetőig.

A hét fő csakra, amiket az életerőt (prána) szállító vezeték, csatorna, a szusumna, vagy másképp (nádi) kapcsol össze.:

Egyes csakra: Gyökércsakra más néven Muladhara – Ez rendelkezik a legalacsonyabb rezgésszámmal. Elhelyezkedése a gerinc alsó végénél található, a nemi szervek és a végbélnyílás között. E csakra energiái a gerincoszlopot és a vese környékét látják el, ám ide tartoznak még a mellékvesék is. A gyökércsakra színe vörös, fő feladatai közé tartozik a munka és a pénzkeresés területe, a fizikai erőnlét biztosítása és a megtisztulás folyamata. Helytelen működése esetén az alábbi betegségekkel kell szembenéznünk: aranyér, bélbetegségek, súly- és vérnyomásproblémák, vesegondok, epekő, gerincbántalmak, reuma és ízületi megbetegedések. Harmonizálása érdekében fontos a rendszeres testmozgás és hogy minél több időt töltsünk a természetben.

Kettes csakra: Keresztcsonti vagy szexuális csakra, más néven Svadhishtana. A köldök és a nemi szervek között helyezkedik el és a párkapcsolattal, szexualitással, kreativitással, valamint a táplálkozással van közvetlen kapcsolatban. Színe narancssárga. Helytelen működése esetén terméketlenség, impotencia, menstruációs zavarok, étkezési problémák fordulhatnak elő. Erősítése érdekében fontos a világ iránti nyitottság, a művészet iránti érdeklődés.

Hármas csakra: Napfonat vagy köldökcsakra, amit úgy is hívunkManipura, azt jelenti fénylő drágakő. Cselekedeteinket, akaraterőnket, önmagunkkal és környezetünkkel vívott harcainkat testesíti meg. A köldök és a szegycsont alja között elhelyezkedő energiaközpont sárga színű. Megbetegedése esetén előfordulhatnak hasnyálmirigy- és emésztőszervi problémák, a máj, a lép és az epehólyag kóros elváltozása, gyomorfekély, cukorbetegség és szemproblémák. A napfonat csakra helyes működéséhez fontos érzelmeink kimutatása, önmagunk megfelelő kifejezése.

 

Négyes csakra: Szívcsakra, vagyis Anahata, ami sérthetetlenséget jelent. A szívcsakra felelős a következőkért: szeretet, elfogadás, megbocsátás, önzetlenség és együttérzés. A mellkas közepén helyezkedik el, színe zöld. A szívcsakra alá tartozik a csecsemőmirigy, a szív és a tüdő. Rossz működése esetén szeretethiány, agresszió, érdektelenség, szív- és érrendszeri panaszok, az immunrendszer gyengesége, allergia, tüdő- és daganatos megbetegedések fordulnak elő. Kiegyensúlyozásának legegyszerűbb módja a pozitív gondolkodás, a bizalom és az önzetlenség.


Ötös csakra: torokcsakra, más néven Visshudha. Elhelyezkedése a gégefőnél található és ő felelős a kommunikációért, önfegyelemért, őszinteségért és a nyitottságért. A kék színű központ a pajzsmirigyre, a mellékpajzsmirigyre, a gégére, a nyakra, az állkapocsra, a garatra, a légcsőre, a hörgőkre, a fülekre, a szájüregre és a hangszálakra van kihatással. Ha legyengül beszéd- és hallászavarok, asztma, köhögés, tüdő- és fogászati problémák léphetnek föl. Erősítése érdekében kommunikációs gyakorlatok végzése és zeneterápia javasolt.


Hatos csakra: harmadik szem, vagy homlokcsakra a két szem között található. Az Ajna, az értés és tudás központja, színe indigókék vagy ibolya. Ez a csakra kapcsolódik a mennyei énhez, az univerzumhoz, így hozzá tartoznak a szellemi energiák, a tudás, tisztánlátás, akarat, emlékezet és az intuíció. A homlok közepén, a két szemöldök között található régió hozzárendelt testrésze az arc, a szem, a fül, az orr és az agy, de ide tartozik a hatodik érzék és a koncentráció is. Ha nem működik megfelelően, akkor gyakoriak lehetnek a rémálmok, a pszichés zavarok, de a migrén, a rövid- és a távollátás illetve a hályog is e terület gyengeségéből fakad. Erősítése érdekében fejlesszük a megismerési készségünket és őszinteségünket.


Hetes csakra: koronacsakra, vagyis a Sahasrara, amely a fej tetején található. Eredeti jelentése ezerszeres, ezerszirmú. Rendkívül magas frekvencián mozog, fehér, arany vagy ibolyakék színű. Az univerzális tudat, a földi síkon túli dimenziók területe. Rendellenes működése esetén szenvedélybetegségek, bizonytalanság, depresszió, epilepszia, skizofrénia és Alzheimer-kór alakulhat ki. Erősítése érdekében bízzunk megérzéseinkben és tanuljuk meg vállalni a felelősséget.

 Chakra 3

Aki teljes harmóniára vágyik, az legalább kétszer hetente tudatosan foglalkozzon a csakráival. Meditációval, légzőgyakorlattal lehet tisztítani illetve fel is lehet tölteni a csakrákat. Ezzel máris adhatunk magunknak erőt a mindennapi stressz elviseléséhez, így közérzetünk is jobbá válik.

Aki még tudatosabb, az megfigyelheti, hogyan reagál a stresszhelyzetekre a szervezete, ebből ugyanis kiderülhet, melyik csakrája blokkolt esetleg, melyikre kellene jobban odafigyelni, külön gyakorlatokkal energetizálni.

A jelen kor embere nem foglalkozik a test energiaközpontjaival, pedig a tudatos harmonizálás jelentősen hozzájárul a jól létünkhöz. Minden csakrának megvannak a maga mozdulatsorai, amellyel energetizálhatók, gyógyíthatók. 

Egy ember életében kb. 21 éves korra alakul ki testének csakradinamikája, ezután egyre fontosabb tudatos munkával a csakrarendszer karbantartása.

 

tantra ősi tudománya szerint a csakrák képezik a színteret, amelyen a felsőbbrendű tudat és az ösztönök összecsapása lejátszódik. Aki megérti és tudatosan képes felhasználni a csakrákban rejlő energiákat, az lépésről lépésre elérheti a megvilágosodás állapotát, a felsőbbrendű tudatosságot, a tökéletes boldogságot.

 

adventure 1807524 1280

 

A filozófia, világnézet alapvető irányt szab az életünknek. Az életünket irányító törvények, a hitünk, világnézetünk, Istenképünk a Szellemhez való viszonyunk alapvetően befolyásolja a Világmindenséghez való kapcsolódásunkat.
Ez az a kiindulási alap, amely minden további tevékenységünket, kapcsolatunkat, életünket meghatározza. Ez az a kapcsolat, amely túlmutat az anyagi világ gúzsba-kötő jelenségein. Feltárja az Élet rejtett törvényszerűségeit, értelmét és célját. Megmutatja azokat az irányvonalakat, amelyek szellemi felemelkedésünkhöz, fejlődésünkhöz felhasználhatunk. Kijelöli az Ember számára bejárandó Utat és Célt, a Mindenséghez való visszatérés lehetőségét biztosítja.


A világnézet az Életünket befolyásoló nagy kérdésekre keresi a számunkra elfogadható válaszokat. Alapvető – mindenki által egyszer feltett és megfogalmazott - kérdései így hangzanak: Ki vagyok Én? Mi célból születtem erre a világra? Mi a feladatom, küldetésem ezen a Földön? Mi az Élet? Mi az alapvető viszonyom a többi Létezővel? Hogyan látom a Világot? Mit tükröz számomra ez a világ? Milyen Utat kell bejárnom és miért?
A filozófia TAO-jának másik vetülete az életcélunk megtalálása, felfedezése és követése. Az életcél az a legfontosabb célkitűzés az életünkben, ami minden más célunkat és tevékenységünket vezérli. Hiányában képtelenek vagyunk irányt tartani az életben. A folyamatosan változó, rövidebb távú, anyagi célok nem képesek megfelelő irányt szabni földi tartózkodásunknak. Jelen társadalmunk éppen ezt az anyagba süllyedt, és magasabb rendű cél nélküli életet példázza.

A világnézet, életfilozófia kérdéseinek megválaszolása és életünk céljának megtalálása egy olyan szilárd Célt és Irányt jelöl ki az ember számára, amely átsegíti a mindennapok zűrzavarain és nehézségein. Úgy érdemes elképzelni, mint egy távoli világító-tornyot, amely segíti az Élet viharaiban hánykolódó és a ködben elveszni látszó utazót, hogy ne tévessze el az irányt. Bármerre is kalandozunk, az Élet útvesztőiben felnézve látjuk a világítótornyot. Fényével kijelöli azt a fő irányt, amely vezérli a tengeren ide-oda hánykolódó hajóst.

Alapvetően nem az a fontos, hogy milyen világképet alakítunk ki magunknak. Választhatunk a meglévő - számtalan - világkép közül, de alkothatunk magunknak egy teljesen egyéni világnézetet is. A fontos az, hogy valami szilárd kapaszkodó álljon előttünk, egy útmutatás, egy vezérlő csillag, ami minden esetben kisegít, amikor elakadunk az Élet rögökkel, emelkedőkkel, lejtőkkel, csúcsokkal és szakadékokkal teli Útján.

Egyébként bármilyen meglévő világképet is választunk, amelyet követni szándékozunk a világképünk akkor is egyéni lesz. Mert minden Egy-Én-nek, minden Földre leszületett léleknek az a feladata, hogy megteremtsen egy sajátos - minden más Úttól eltérő - Utat, egy saját ÉLET-filozófiát és ennek mentén a Világ megismerésének egy megismételhetetlen, egyedi Útját járja be.

Forrás: http://www.astronet.hu/…/miert-fontos-a-vilagnezet-az-eletc…

 

 

 

 

 

15541459 237047423394816 8097214900482847570 n

 

Mint minden rosszindulatú daganat, a nyelőcsőrák is akkor kezelhető a legnagyobb eséllyel, ha gyógyítása a betegség korai stádiumában megkezdődik. Ebben segíthet egy új módszer, ami a leheletből mutatja ki a sokszor a forró italok fogyasztása miatt kialakuló nyelőcsőrák jelenlétét.

Sajnos, az utóbbi évtizedekben világszerte folyamatosan nő a nyelőcsőrák gyakorisága, amely a nyolcadik leggyakoribb rosszindulatú daganat, egyes országokban negyven év alatt megnégyszereződött a betegek száma. Elsősorban a férfiakat érinti, az USA-ban 100 ezer lakosra körülbelül három, Európában öt nyelőcsőrákos jut. Kínában ennél is rosszabb a helyzet, a távol-keleti országban évente közel 370 ezren halnak meg a nyelőcsőrák miatt. Ezen változtathatna az új diagnosztikai eszköz, hiszen a korai felismerés a nyelőcsőrák gyógyításának esélyét is jelentősen növeli, a jelenleg alkalmazott vizsgálatokra, mint az endoszkópia vagy a képalkotás, ugyanakkor rendszerint túl későn kerül sor. Ezekkel szemben a leheletvizsgálat gyorsan és egyszerűen elvégezhető, így rendszeres rákszűrésre is használható lehet. Utóbbi azért rendkívül fontos, mert a nyelőcsőrák alattomos betegség, sokáig szinte teljesen tünetmentes, miközben nagyon gyorsan képez áttéteket, így gyorsan szétterjed a környező szövetekben.

Nyelőcsőrák okai:
Általában a helytelen táplálkozási szokásokra és az életmódra vezetik vissza a nyelőcsőrák kialakulását, amelyet az E- és C-vitamin krónikus hiánya, valamint a káros anyagok gyakori/folyamatos irritációja is kiválthat. Ezek közül a legfontosabbak a következők:
Túlzott alkoholfogyasztás
Dohányzás
Erős fűszerek túlzott fogyasztása
Lúgok
Füstölt ételek gyakori fogyasztása

Ugyancsak növelik a nyelőcsőrák kockázatát a szájhigiénia elhanyagolása, a rossz fogak és a reflux. A folyamatosan visszaáramló gyomortartalom és különösen a gyomorsav károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, ezért is gyakoribb a nyelőcsőrák a magukat hánytató bulimiásoknál. Elsősorban a férfiaknál, a humán papillomavírus (HPV) jelenlétét is számos esetben kimutatták.

Óvakodjunk a forró italoktól
A WHO keretében működő International Agency for Research on Cancer (Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) szerint a 65 fokosnál forróbb italok növelik a nyelőcsőrák kockázatát. Éppen ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy a kávét, teát, kakaót az elkészítésük után ne igyuk meg azonnal, hanem hagyjuk egy kicsit kihülni.

Forrás: https://www.vitalitas-magazin.hu/…/nyelocsorak-kimutatasa-f…

 

 

 

image 0 02 05 6e469f3dd550c33628af13b7f1e34305f8a1a7f01b7aee6a9ae0ea1d8be78fd4 V

 

"A kutatások bebizonyították: 1g spirulina a tápérték tekintetében megfelel 1kg zöldségnek" A spirulina biztosítja a legösszetettebb vitamin és ásványianyag forrást szervezetünk számára, mert a spirulina méregtelenít, táplál, lúgosít, feltölti szervezetedet nyomelemekkel, ásványi anyagokkal. A legjobb növényi fehérje forrás 65%-al, ami minden más természetes ételnél magasabb. Zöld alga, mi ez a csoda táplálék?
A Spirulina alga egy parányi, fonálszerű édesvízi alga, növénytani jelentése, "spirulina = kicsi spirál", ugyanis a mikroszkóp alatt spirálra emlékeztet az alga külseje, henger alakú kb. 1 milliméternyi szabad szemmel is látható sejtjei vannak. Mint alga a Spirulina nem növény, mivel nincs sejtmagja, és a növényekre jellemző sejtfala sincs, ez biztosítja a magas felszívódást, hasznosulást. Rendkívül magas a Spirulina alga klorofill tartalma, ami szerves anyag szintetizálásra és első élőlényként a Földön oxigén termelésére tette képessé őket. A Spirulina alga a napfény erejét fotoszintézis által tiszta táplálékká alakítják át. A Spirulina képes visszaadni a sejtek energetikai memóriáját – a meggyógyult sejt elfelejti az elszenvedett betegséget.

A Spirulina alga nedvesség hatására kolloid oldattá válik, így az alga által tartalmazott vitálanyagok felszívódása 90% feletti, itt kell megemlíteni, hogy a legtöbb táplálék-kiegészítő felszívódása nem haladja meg a 15-20%-ot. Az alga által kínált létfontosságú aminosavak magasan felülmúlják a tejtermékekben és egyéb ételeinkben található mennyiséget, olyan összetételben, amely pontosan megfelel az emberi szervezet szükségleteinek.
A spirulinának van a legmagasabb fehérje tartalma a természetes élelmiszerek között (100g spirulinában 60-70g fehérje van, ez háromszor több mint ugyanekkora mennyiségű disznóhúsban, kétszer több mint a marhahúsban és a halban és 50%-al több mint a szójababban). A fehérjét aminosavak alkotják. Az alapvető aminosavakat a szervezet nem tudja előállítani, a táplálékkal kell bevinni. Benne van az összes alapvető aminosav. A spirulina sejtfalai nem tartalmaznak cellulózt. Ez könnyűvé teszi az emésztését és a felszívódását. Alultáplált gyerekek és idősek esetén hatékonyabb, mint a tejpor. A Spirulina gazdagon ellát bennünket vitaminnal. Gazdag természetes béta karotinban. A nagy dózisú A vitamin toxikus lehet, de a Spirulinában lévő béta karotin biztonságos, jó terápiás hatása van, ami csökkenti a szérum koleszterint és csökkenti a rák kockázatát.

Tökéletes összetételű tápanyag a szervezet feladatainak elvégzéséhez:
-a leggazdagabb B-12 vitamin és B komplex forrás. A B-12 vitamin szükséges a vörös vértestek előállításához. vasban is gazdag, ami könnyen felszívódik a szervezetben. 10g spirulina porban annyi vas van, mely megfelel 450g sóskának, avagy 320g májnak.
-Koncentrált kalciumforrás. ennek hiánya csontritkuláshoz vezethet. A Spirulinában sok magnézium van. A magnézium segíti a kalcium felszívódást, segít szabályozni a vérnyomást.
-Klorofilban is gazdag, ami jó hatással van a vérszegénységre. A klorofil méregtelenítő, és tisztító hatású fitonutriens.
-Krómtartalma, mely jelentősen javítja a szív- és érrendszer működését, szabályozza a vércukorszintet és a zsíremésztést és a fogyókúráknál nagyon nagy segítséget nyújt az édességfalás utáni vágy leküzdésében!
-Cinktartalma, mely a szervezet egyik legfontosabb eleme. Kulcsfontosságú szerepet tölt be a szervezet sejtjeinek védelmében, a sejtek anyagcseréjében és vírusölő hatását tekintve nagyon jó immunerősítő anyag. A bőr szépségének megőrzésére is sok termékben adalékként használják.
-Jódtartalma, mely normalizálja a pajzsmirigy működését.
-Az emberi szervezet számára szükséges aminosavak közül 18-at tartalmaz, nyolcat ezek közül az emberi szervezet nem képes elõállítani.
-Gamma-linolénsavat tartalmaz, amely többszörösen telítetlen, egészségvédő hatással rendelkező zsírsavféleség. Az algában bőségesen található fucidin, egy olyan anyag, amely az emlőrák kórlefolyására hat kedvezően.

Mennyi idő múlva érezhető javulás? 
Az érezhető változás vagy javulás kb. 3 hét után kezd érvényesülni. Kúraszerű alkalmazása minimum 2 hónapig javasolt a kívánt hatás elérése érdekében.Fogyasztása hosszú időn keresztül sem jár mellékhatásokkal.

Forrás: http://egeszsegsuli.ewk.hu/spirulina-alga/