A gránátalma nem csak külsejében különleges - amellett, hogy nagyon finom, rendkívül egészséges is, így fogyasszunk belőle bőven, amikor csak tehetjük. Jót tesz a bőrnek, a keringésnek, az immunrendszernek - és ez még messze nem minden.
Gyomorproblémák ellen
A gránátalma héjából, bimbójából és leveleiből főzött tea kiváló gyógymód a gyomorbántalmakra és a hasmenésre, és emésztési gondok ellen is használják. A gránátalmalevét is gyakran fogyasztják hasmenéssel, hányással járó betegségek, például kolera esetén.
Szívproblémák ellen
A rendszeres gránátalma-fogyasztás élénkítheti a vérkeringést, ezáltal csökkentve a stroke és a szívbetegségek kialakulásának esélyét. A gyümölcsben lévő antioxidánsok megakadályozzák, hogy túl magas legyen a koleszterinszintünk, és az artériák egészségét is biztosítják, mivel csökkentik a vér sűrűségét.
Csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét
A gránátalma magas flavonoidtartalma miatt hatékony lehet a rákos megbetegedések kialakulása ellen is, különösen a prosztata-, illetve a mellrák esetében. Ha valaki már megbetegedett, annak is érdemes rendszeresen gránátalmalevet innia, mert segíti a szervezetet a rákkal szembeni harcban.
A fogaknak is jót tesz
A gránátalma levének antibakteriális és vírusölő hatása is van, ezért hatásos lehet a szájüregi megbetegedések kezelésében, illetve kialakulásuk megelőzésében is.
Vérszegénység ellen
A gránátalmában bőven van vas is, ami anémia, azaz kóros vérszegénység esetén nagyon fontos a szervezetnek. Ha rendszeresen esszük a gyümölcsöt vagy isszuk a levét, akkor ez segíthet mérsékelni olyan tüneteket, mint a gyengeség, a szédülés, a hallásvesztés és a bágyadtság.
Cukorbetegeknek is hasznos
Cukorbetegeknél a gránátalma levének fogyasztása segíthet megakadályozni a keringési rendellenességek kialakulását.
Forrás: http://www.hazipatika.com/…/a_granatalma_eze…/20170512105617
Izgalmas ízű, egészséges fűszer
A kardamom indiai eredetű fűszernövény, melynek jellegzetes, gazdag, melengető aromája van, és nagyszerű ízesítője lehet forró italoknak, például kakaónak vagy kávénak, de süteményeknek és édességeknek is. Azért is érdemes gyakrabban fogyasztani, mert az egészségünkre is jó hatással van.
A kardamom segíti a gázképződés és a puffadás elleni küzdelmet, megelőzi az ezekkel összefüggő hasi görcsöket is. Emellett az epetermelődést is serkenti, így a zsírok megemésztésére is jó hatással van.
A kardamom számos emésztési zavarra jelenthet megoldást, így a székrekedésre, a túlzott savképződésre és a gyomorégésre, valamint akkor is érdemes fogyasztani, ha fertőzés támadta meg a gyomrunkat. A kardamommagokat elrágcsálhatjuk nyersen evés után, de az étkezések után fogyasztott kardamomtea is jótékony hatású. Ha étkezések előtt esszük vagy isszuk a kardamomot, az étvágyunkat is javítja.
Akkor is érdemes kardamommagot rágcsálni, ha a kellemetlen lehelet ellen szeretnénk küzdeni. A fűszerben ugyanis antibakteriális hatóanyagok is vannak, így elpusztítja azokat a mikrobákat, melyek a rossz lehelet kialakulásáért felelősek. A kardamomnak ráadásul kellemes illata is van.
A kardamom antioxidánsokban, vitaminokban, ásványi anyagokban is gazdag, ez pedig nemcsak a sejtjeinket óvja, védi, de méregtelenítő hatású is egyben. A kardamomban található mangán például fokozza a salakanyagok eltávolításáért felelős enzimek termelődését.
Annak is érdemes rendszeresen kardamomot fogyasztani, aki többet szeretne tenni a veséje egészségéért. A kardamom fokozza a vizeletkiválasztást, csökkenti a vérnyomást, és a benne található vegyületek a vesében felgyülemlett kalcium és húgysav eltávolítását is serkentik (ezek az anyagok hozzájárulhatnak a vesekövek kialakulásához). A kardamom a húgyúti fertőzések természetes gyógyítója is lehet.
A kardamomban található vegyületek fokozzák a vérkeringést, csökkentik a gyulladásokat és a nyálkahártyát is nyugtatják, így olyan problémák ellen is bevethetjük, mint azasztmavagy a krónikus bronchitis. A kardamomból készült tea, illetve a kardamommal fűszerezett ételek rendszeres fogyasztása enyhítheti a köhögést, a nehézlégzést, a légszomjat, a mellkasi fájdalmakat is.
A vérkeringésfokozó hatást másutt is kihasználhatjuk: ezt a fűszert azoknak a férfiaknak is érdemes rendszeresen beépíteni az étrendjükbe, akik szeretnék felpezsdíteni a szexuális életüket. A kardamom számos szexuális jellegű probléma ellen jelenthet természetes megoldást, ilyen például az impotencia vagy a korai magömlés. Érdemes naponta két-három csésze kardamomteát inni azoknak az uraknak, akik szexuális problémákkal küzdenek, vagy szeretnék megelőzni azokat.
Forrás: http://www.hazipatika.com/…/kardamom_ezert_f…/20160212125500
Sokunk számára az ebédszünet utáni időszak tartogatja a legtöbb kihívást. Az ébrenlét megőrzésében a sokadik kávé sem segít, hatékony munka helyett pedig már annak is örülünk, ha nyitva tudjuk tartani a szemünket. Vágyakozva eszünkbe juthat a gyermekkorunk, amikor még kézzel-lábbal küzdöttünk a délutáni alvás ellen. Ahelyett, hogy visszasírnánk ezt az időszakot, fogadjunk meg néhány tippet, amely segít abban, hogy koncentráltabban és éberebb figyelmemmel töltsük el munkanapunk második felét.
A munkába beérkezve gyakran egy megbeszéléssel kezdünk, vagy az olvasatlan e-mailekkel teli postaládánkban kezdjük meg a tisztogatást, intézkedünk, telefonálunk, tárgyalunk, egyszóval aktívan belevetjük magunkat a legsürgősebb feladatok elvégzésébe. Ennek következtében felpörgünk, szervezetünk energiafelhasználása is fokozódik. Az ebédidő után azonban hiába vetnénk magunkat bele az újabb feladathalmazba, valahogy mégsem tudunk ennyire felpörögni. Mi állhat ennek hátterében, és hogyan kerülhetjük el a délutáni mélypontokat?
1. Élvezzük ki az ebédszünetet!
Sokan az íróasztaluk mellett fogyasztják el ebédjüket. Ez azért sem jó, mert a hamarjában, kapkodva elfogyasztott étel megemésztése plusz energiát igényel, másrészt azért sem, mert szünetek beiktatása nélkül szellemi frissességünket sem tudjuk visszanyerni. Ülőmunkát végzőknek egyébként is fontos, hogy óránként felálljanak pár percre, és átmozgassák testüket, különösen a karjukat, vállukat, szemüket.
2. Kerüljük a kiadós, nehéz ebédeket!
A délutáni fáradtság egyik legfőbb okozója, hogy energiáink nagy részét leköti az emésztés. Agyunkból a vér az emésztési folyamatok területére koncentrálódik, ezért érezzük magunkat annyira fáradtnak, dekoncentráltnak. A nassolás, a folyamatos evés pedig csak ront a helyzeten. Tésztafélék és egyéb szénhidrátbombák helyett inkább fogyasszunk fehérjékben gazdag ételeket: fehérhúsokat, halat, sajtot, tojást, szóját, hüvelyes zöldségeket, illetve magvakat. A mogyorónak például kifejezetten jótékony hatása van a szellemi munkát végzők számára.
3. Csökkentsük a cukorbevitelt!
Délutáni energiahiányunkat hajlamosak vagyunk „gyors megoldásként” édességek fogyasztásával csökkenteni, ezzel azonban csak rontunk a helyzeten. Az egyszerű vagy más néven finomított cukrok ugyanis gyorsabban emelik meg a vércukorszintet, mint az összetett szénhidrátok. A finomított cukrok bár kezdetben megemelik az inzulinszintet, ezt követően hirtelen inzulincsökkenést idéznek elő. Ennek következtében hamarosan újból éhesek és energiahiányosak leszünk, rosszabbodik a fizikai és szellemi teljesítőképességünk, hosszú távon pedig cukorbetegség, illetve szív-és érrendszeri panaszok is jelentkezhetnek.
Az egyszerű cukrokkal ellentétben a természetes szénhidráttartalmú ételek hosszú ideig képesek stabilizálni a szervezet vércukorszintjét, ezáltal pedig az energiaszintjét is. Így a finomított cukrokat tartalmazó ételek (csokoládé, üdítőitalok) helyett fogyasszunk inkább összetett szénhidrátokban gazdag ételeket, például zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat.
4. És igen, nyugodtan igyunk EGY kávét, ha szeretjük!
Sokan démonizálják a kávét, mondván, hogy függőséget okozó szer, amely káros hatással van a szervezetre. A mérsékelt kávéfogyasztás azonban számos előnnyel jár. Így például javítja a fizikai és mentális teljesítményt, valamint csökkentheti az Alzheimer-kór és a cukorbetegség kockázatát. Úgyhogy a fehérjében gazdag, könnyű ebéd után nyugodtan igyunk egy kávét, ha szeretjük. Arra azonban ügyeljünk, hogy késő délután ezt már ne kövesse újabb adag, hiszen a túlzott koffeinfogyasztás egyik kellemetlen mellékhatása lehet az alvászavar. Kialvatlanul munkába menni pedig csak még hosszabbá és nehezebbé teszi a munkanapokat.
Forrás: http://hrdoktor.blog.hu/2017/08/14/tippek_a_delutani_melypontok_lekuzdesere#more12727550
A nehézfémek okozta probléma sok mindenkit érint. Megbénítja a sejtlégzést és ezzel elpusztítja a sejteket. A nehézfémek beépülnek a test szöveteibe szinte bárhol a szervezetben, a májban, a vesében, a szívben, a gerincben, az agyban és roncsolják az idegrendszert, a sejtek metabolikus, enzimatikus és egyéb tevékenységeit, gyengítik az immunrendszert. Ez azt jelenti, hogy sok olyan ember él körülöttünk, akinek semmiféle tünete nincs, viszont más ember lenne, ha nem rakódott volna le higany az agyában. Az ember várhatóan kedvesebb, békésebb, kellemesebb és intelligensebb személlyé válik, ha az agyából eltávoznak a nehézfémek.
Hogyan jutnak a szervezetbe a nehézfémek?
Különféle módon kerülnek a szervezetünkbe a nehézfémek. Alapvetően a szennyezett levegő belélegzésével; az ivóvíz, illetve egyéb italok és élelmiszerek fogyasztásával; az ékszerek viselésével; drogok fogyasztásával; dohányzással; fémekkel való munka által (ötvös); tengeri- és víziállatok fogyasztásával; élelmiszeripari adalékanyagok, tartósítószerek és színezőanyagok révén; az elektroszmog által; az élelmiszerek csomagolásából; permetezőszerekből; védőoltásokból; gyógyszerekből; tisztítószerekből; fogászati anyagokból (például amalgám fogtömés, híd, korona, fém fogszabályzó); a kipufogógázból; kozmetikai termékekből; festő- és lakkozóműhelyekből. Ezen kívül magzati korban az ember a méhlepényen keresztül, csecsemőként pedig szoptatáskor nehézfémeket vehet át az édesanyja szervezetéből.
A nehézfémek kiürülése a szervezetből
A testünkbe jutó szervetlen fémek maguktól nem tudnak kiürülni, mivel a nehézfémek feleződési ideje és ürülése a szervezetből hosszú folyamat (20-30 év),.A nehézfémek – pl.: ólom, higany – normális úton, a veséken és bélrendszeren át nehezen vagy egyáltalán nem üríthetők ki, ezért elraktározódnak a szervezetben. Majomkísérletben (1990, Dánia) radioaktívan megjelölt higanyt alkalmaztak, a legmagasabb lerakódások csökkenő sorrendben: emésztőrendszer, állcsontok, nyálkahártyák (orrmelléküregek, száj, hüvely, méh), vesék, tüdő, máj, lép, agy, bőr.
Candida gomba a nehézfémek ellen
Mivel a nehézfémek természetes kiürülése nagyon hosszú folyamat, ezért a szervezetünk próbálja megkötni és szerves anyaggá alakítani őket. Ehhez a gombákat hívja segítségül. Az immunrendszerünk inkább “megengedi” a candida termelődését, csak hogy megkösse a nehézfémeket, de legfőképpen a higanyt. Ez lehetővé teszi a sejtlégzést, viszont a candida gomba nagy mennyiségű tápanyagot von el a szervezettől és mérgező salakanyagok kibocsátásával számos új betegséget okoz.
Milyen nehézfémek vannak?
Higany:
Fellelhető:
- hőmérő
- oltóanyag
- hashajtó
- fertőtlenítő
- vízhajtó
- fogtömés
Betegségek, melyeket okoz:
- Candida
- Reflux
- Immun gyengeség
- Sressz
- Rák
Kezelése:
- méregtelenítés
- O2 pótlás
- akupunktúra
- akkupresszúra
- kineziológia
Ólom:
Fellelhető:
- Tej
- Saláta
- Zöldségek
Betegségei:
- Máj és vese betegségek
- Emésztőrendszeri problémák
- Izomgörcs
- Szexuális problémák
- Izomfájdalom (ólomparalizis)
- Izületi bántalmak (ólomköszvény)
- Ólomkólika
- Ólomklorit
Kadmium:
Fellelhető:
- Sárga festék
- Dohányfüst
- Növények (mák, gomba, gabona, rizs)
- Húsok (vadhús, tej, hal)
Betegségei:
- Immunrendszer gyengülés
- Anyagcserefolyamat akadályozása
- Tüdőtágulat
- Tüdőgyulladás
- Hörgőgyulladás
- izületi gyulladás
Felhalmozódási tünetei:
- Fáradtság
- Szomjúság
- Ingerlékenység
Ellenszerei:
- Kálcium
- Szelén
- cink
Arzén:
Fellelhető:
- Egyes falfestékek
- Féreg és patkányírtók
- Színes kréta
- Kőszén, kőolaj
Nyálkahártyáról könnyen felszívódik. Legnagyobb kárt a kapillárisokban és a vesében okozza.
Raktározó helye:
- Csontok
- Bőrfüggelékek
Kezelése:
- Parazita írtás
- O2 pótlás
- Immunerősítés
- Méregtelenítés
További nehézfémek az arany, az ezüst, a réz, a cink, a vas, a kobalt és a nikkel. Könnyűfémek: alumínium, titán stb.
Természetesen vannak közöttük olyanok is, amelyek jó, ha kis mennyiségben megtalálhatóak a testünkben (például a réz, vagy a vas), őket hívjuk nyomelemeknek.
Forrás: http://velemkonnyebb.hu/nehezfemek/
Tisztít, méregtelenít és nagyon finom - Egyél dinnyét, jó sokat!
Nyakig benne vagyunk a dinnyeszezonban, amit imádunk, hiszen ez a nyár egyik legegészségesebb gyümölcse. Ismerd meg jobban!
Július derekán úton-útfélen görögdinnyeárusokba botlunk, és ehhez még a piacra sem kell kiugranunk. Ezt imádjuk, hiszen a görögdinnye az a gyümölcs, amiből gyakorlatilag bármennyit meg lehet enni úgy, hogy ne hizlaljon. Tíz deka gyümölcsben mindössze 30 kalória található, ám nemcsak ezért érdemes beiktatnod a nyári diétádba.
A görögdinnye vitaminban gazdag - tartalmaz A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént - ám főképp víztartalma miatt érdemes fogyasztani. Mivel a gyümölcs 90-95 százaléka víz, így kitűnő eleme a méregtelenítő kúráknak. Segít a szervezetben felhalmozódott salakanyagok eltávolításában, kitisztítja a vért, a beleket, a magas víztartalomnak köszönhetően pedig csökkenti az éhség és növeli a teltség érzetét. A víztartalomnak egy másik pozitív hatásai is van: az izzadáskor elvesztett vizet és ásványi sókat segít pótolni, ez pedig nyáron különösen hasznos. A dinnye rostban gazdag, ezért jótékonyan hat az anyacserére és a bélműködésre. Emellett a vese működését is pozitívan befolyásolja, régen vizelethajtó hatása miatt a gyógynövények között tartották számon, és fejfájás ellen is kitűnő. Lázas betegeknek is érdemes dinnyét fogyasztaniuk, ha pedig a nyári melegben lábdagadással küzdesz, akkor is jót tesz a dinnyekúra.
A dinnyemag nem veszélyes!
A legtöbb gyümölcs magjával ellentétben a dinnyemag gyógyhatásaihoz kétség sem férhet. B-vitaminban gazdag, emellett tartalmaz vasat, kalciumot, cinket is. Ha a dinnyeevés közben nyeled le a magokat, akkor a gyógyhatásai nem érvényesülnek, így érdemes megőrölve például salátára szórni, vagy egyszerűen csak jól összerágni. A veseproblémákkal küzdőknek kitűnő módszer a dinnyemagos teakúra: őrölj meg 3-4 evőkanál dinnyemagot, áztasd 2 liter vízbe 15 percig, majd szűrd le, és két nap alatt idd meg a kihűlt teát.
A görögdinnye nemcsak átfolyik a testen: tisztítja a vért és a veséket, így ha betegségből vagy műtét után lábadozol, bátran fogyassz minél többet a gyümölcsből. Sőt, ha tüdővel kapcsolatos problémáid vannak, akkor is iktasd be a dinnyét az étrendedbe.
Forrás: http://www.life.hu/…/20140714-gorogdinnye-es-sargadinnye-jo…
2. oldal / 5